flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Бути присяжним – почесно, цікаво та суспільно корисно!

18 червня 2020, 11:56

Бути присяжним – почесно, цікаво та суспільно корисно!

    На сьогоднішній день законодавством України передбачена реальна  можливість громадян брати участь у здійсненні правосуддя через інститут присяжних.

    Суд присяжних в Україні складається з колегії присяжних та професійного судді чи суддів. Колегія присяжних наділена повноваженнями приймати власні рішення без участі професійного судді (суддів), але остаточне рішення приймається спільно з професійним суддею (суддями).

    Згідно з процесуальним законодавством України, присяжні залучаються для здійснення правосуддя у важливих для суспільства справах, а саме:

    - у кримінальних процесах суд присяжних у складі двох суддів та трьох присяжних розглядає кримінальні провадження щодо злочинів, за вчинення яких передбачено довічне позбавлення волі;

     - у цивільних справах у складі одного судді і двох присяжних суд розглядає справи про:

    1) обмеження і поновлення цивільної дієздатності фізичної особи та визнання фізичної особи недієздатною;

    2) визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою;

    3) усиновлення;

    4) надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку;

    5) примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу.

    Присяжний повинен справедливо, безсторонньо розглядати і вирішувати судові справи; дотримуватися правил суддівської етики; виявляти повагу до учасників процесу; не розголошувати відомості, які становлять таємницю, що охороняється законом; виконувати вимоги та дотримуватися обмежень, установлених законодавством у сфері запобігання корупції.

     Держава підтримує осіб, які виявляють бажання брати участь у здійсненні правосуддя через присяжних. Кожен громадянин України, який досяг тридцятирічного віку і постійно проживає на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного окружного суду, якщо інше не визначено законом, може бути присяжним. Виключення з цього становлять особи, які передбачені частиною другою статті 65 Закону.

    Присяжним за час виконання ними обов’язків у суді виплачується винагорода, розрахована виходячи з посадового окладу судді з урахуванням фактично відпрацьованого часу (в середньому така винагорода становить близько 500 грн. на годину). Також відшкодовуються витрати на проїзд і наймання житла, та виплачуються добові.

    Варто звернути увагу на те, що на час виконання присяжними обов’язків із здійснення правосуддя на них поширюються гарантії незалежності і недоторканності суддів.

      Для залучення присяжних до виконання обов’язків у суді направляється письмове запрошення, після чого присяжний зобов’язаний вчасно з’явитися для участі в судовому засіданні.

    Одночасно із запрошенням суд надсилає письмове повідомлення для роботодавця про залучення особи як присяжного. Роботодавець зобов’язаний увільнити присяжного від роботи на час виконання ним обов’язків зі здійснення правосуддя. Закон також передбачає, що за присяжними на час виконання ними обов’язків у суді за місцем основної роботи зберігаються всі гарантії та пільги, та час виконання таких обов’язків зараховується до всіх видів трудового стажу.

   Присяжним бути почесно, відповідально, складно і одночасно цікаво, суспільно корисно та повчально. Адже присяжний, як і суддя, також є уособленням судової влади.

    Жителям Київщини, які виявили бажання брати участь у правосудді, і які згідно з вимогами Закону, можуть бути присяжними, необхідно звернутися до відповідної місцевої ради Київської області з власноручно написаною заявою щодо включення їх до списку присяжних місцевого загального суду Київської області.

    Станом на 16 червня 2020 року робота щодо пошуку та підбору присяжних у місцеві загальні суди Київської області проводиться Бориспільською міською та районною радами, Броварською міською радою, Васильківською міською та районною радами, Вишгородською міською та районною радами,  Києво-Святошинською районною радою, Обухівською районною радою, Славутицькою міською радою, Ставищенською районною радою, Тетіївською районною радою та Фастівською районною радою.

     Територіальне управління Державної судової адміністрації України в Київській області закликає відповідальних громадяни нашої Держави не упустити свій шанс та долучитися до реалізації судової влади шляхом здійснення правосуддя у місцевих загальних судах Київської області у складі суду присяжних.

  

тел. для довідок: (044) 234-05-00

вебсайт: https://ko.court.gov.ua/tu10/