flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правила поведінки в судовому засіданні

06 червня 2019, 15:59
   Шановні  учасники судового розгляду!
                                                                
З метою підготовки Вашої участі в проведенні судового засідання пропонуємо Вам ознайомитися із основними правилами поведінки в судовому засіданні. Їх дотримання сприятиме ефективному розгляду справ.
 
Правила поведінки громадян в судовому засіданні
  1. Громадяни, які відвідують суд мають мати охайний вигляд.
  2. Особи, які бажають бути присутніми у судовому засіданні, допускаються до зали судових засідань до початку судового засідання або під час перерви.
  3. Всім учасникам судового розгляду перед початком судового засідання рекомендується вимкнути мобільні телефони чи перевести їх у беззвучний режим.
  4. Особи, присутні в залі судового засідання, представники засобів масової інформації можуть проводити у залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду, але з урахуванням обмежень, встановлених чинним законодавством України.
  5. Трансляція судового засідання здійснюється з дозволу суду.
  6. Судочинство і діловодство в судах України проводяться державною мовою.
  7. Учасники справи зобовязані виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу.
  8. Учасники справи, свідки, перекладачі, експерти, спеціалісти, а також інші присутні у судовому засіданні особи звертаються до суду  словами «Ваша честь».
  9. Особи, присутні в залі  судового засідання, повинні встати, коли входить і  виходить суд.
  10. Учасники справи передають документи та інші матеріали головуючому через судового розпорядника.
  11. Рішення суду особи, присутні  в залі, заслуховують стоячи.
  12. Учасники судового процесу та інші особи, присутні в залі судового засідання, звертаються до суду та один до одного, надають пояснення, показання, висновки, консультації стоячи.
  13. Учасники судового процесу, а також інші особи, присутні в залі судового засідання, зобов’язані беззаперечно виконувати розпорядження головуючого, додержуватися в судовому засіданні встановленого  порядку та утримуватися від будь-яких дій, що свідчать про явну зневагу до суду або встановлених у суді правил.
  14. В судовому засіданні категорично забороняється підвищувати тон голосу, сперечатися з головуючим, використовувати ненормативну  лексику тощо.
За прояв неповаги до суду  передбачена  відповідальність згідно ст. 185-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Стаття 185-3. Прояв неповаги до суду або Конституційного Суду України

Неповага до суду, що виразилась у злісному ухиленні від явки в суд свідка, потерпілого, позивача, відповідача або в непідкоренні зазначених осіб та інших громадян розпорядженню головуючого чи в порушенні порядку під час судового засідання, а так само вчинення будь-ким дій, які свідчать про явну зневагу до суду або встановлених у суді правил, -

тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі діяння, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, -

тягнуть за собою накладення штрафу від ста п’ятдесяти до двохсот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб.

Злісне ухилення експерта, перекладача від явки в суд -

тягне за собою накладення штрафу від двадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Невиконання поручителем зобов’язань, покладених судом під час провадження у справах за адміністративними позовами з приводу затримання та видворення іноземців та осіб без громадянства, -

тягне за собою накладення штрафу від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Неповага до Конституційного Суду України з боку учасників конституційного провадження, перекладача, свідка, спеціаліста, експерта, інших учасників конституційного провадження, залучених Конституційним Судом України до участі у справі, що виразилася у злісному ухиленні від явки на засідання, пленарне засідання Сенату, Великої палати Конституційного Суду України або в непідкоренні цих та інших осіб розпорядженню головуючого чи в порушенні порядку під час таких засідань, а так само вчинення будь-яких дій, які свідчать про явну зневагу до Конституційного Суду України іншими присутніми на пленарному засіданні особами (крім суддів Конституційного Суду України), -

тягнуть за собою накладення штрафу від двадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

{Кодекс доповнено статтею 185-3 згідно з Указом ПВР № 9166-11 від 04.05.90; із змінами, внесеними згідно з Указом ПВР № 647-12 від 18.01.91, Законами № 55/97-ВР від 07.02.97, № 2635-IV від 02.06.2005, № 2453-VI від 07.07.2010, № 721-VII від 16.01.2014 - втратив чинність на підставі Закону № 732-VII від 28.01.2014; із змінами, внесеними згідно із Законами № 767-VII від 23.02.2014, № 1379-VIII від 19.05.2016; в редакції Закону № 1798-VIII від 21.12.2016; із змінами, внесеними згідно із Законом № 2136-VIII від 13.07.2017}

                                           

Дякуємо за розуміння.